
Rezistans Nedir?
Rezistans; elektrik enerjisini ısı enerjisine çevirme görevi olan direnç tellerine verilen genel bir addır. Çok yüksek ısılara karşı direnç göstermektedir. Bu ürünlerin içinde demir, nikel, krom ve alüminyum gibi alaşımlar yer almaktadır. Rezistanslar kullanılan malzeme ve kullanım amacına göre farklı türlere ayrılmaktadır. Yeni tasarımlarla birlikte bu ürünler çok farklı alanlarda da kullanılmaya başladı.
Rezistanslar ısınma teknolojisinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında ağır sanayi, tekstil, elektrikli ev aletleri, termostat gibi alanlarda da kullanılmaktadır. Kullanılan teller elektrik akımına karşı dirençlidir.
İki ucu arasında gerilim uygulanan maddenin elektrik akımına karşı gösterdiği dirence elektrik direnci adı verilmektedir. Rezistansların boru, fişek, çember, serpantin, otoklav gibi türleri bulunmaktadır. Endüstriyel üretime alanlarında en çok kullanılan malzemeler arasındadır. Makinelerde, sistemlerde cihazlarda kullanılmaktadır.
Rezistans Kullanım Alanları Nelerdir?
Rezistans kullanım alanları genel olarak ısınma sistemleridir. Buna ek olarak ağır sanayi tesislerinde, tekstil sektöründe ve daha birçok endüstriyel alanda kullanılmaktadır. Ayrıca elektrikli ev aletlerinin önemli bir bölümünde de ihtiyaç duyulan ürünlerdir.
Rezistanslar yeni tasarımları sayesinde her geçen gün daha farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bu ürünler fanlı sobalarda da kullanılmaktadır. Ayrıca pano, fritöz gibi ev aletlerinin yanında termometre, çamaşır makinesi, plakalar ve cam ısıtıcılarda da kendine yer bulmaktadır. Farklı ihtiyaçlarınıza yönelik rezistans türlerini bulabilir ve farklı malzemelerden üretilen bu ürünlerle ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.
Rezistans Ne İşe Yarar?
Rezistans hayatımızın birçok alanında kullanılan cihazlarda ve makinelerde yer alan bir üründür. Klimalarda, fırınlarda ya da çok daha farklı cihaz, sistem ve makinelerin içinde yer almaktadır. Temel görevi ise elektrik enerjisini ısı enerjisine çevirmektir. Bu ürünler kısaca elektrik enerjisini ısı enerjisine çeviren direnç teli olarak da nitelendirilebilir.
Eskiden sadece tek bir tel olarak düşünülen rezistans modelleri artık çok farklı ısıtıcı modellerinde farklı türleriyle karşımıza çıkmaktadır. Çok yüksek ısılara karşı yüksek bir direnç gösterebilen ürünlerdir. Enerji kullanımı konusunda maksimum ısı elde etme konusunda doğru çözümler sunar. Rezistansların kullanım alanı her geçen gün daha da genişlemektedir.
Rezistans Çeşitleri Nelerdir?
Kullanım alanlarına göre çok sayıda rezistans türü sayılabilir. Sizlere genel olarak en çok tercih edilen ve kullanılan çeşitlerinden bahsedeceğiz.
En bilinen rezistans çeşitleri şu şekildedir;
Flanşlı Rezistans: Basınçlı depo ya da basınçsız depo ve tanklar için sıvı ve gazları ısıtmak amacıyla kullanılan rezistanslardır. Yüksek kW gerekli olan uygulamalarda tercih edilir.
Boru Rezistans: Boru şeklinde tasarlanan rezistans çeşitleri arasındadır. Farklı formlar kazandırma durumu olan metal türlere verilen genel isim olarak nitelendirilebilir. Sıvı ısıtıcı ve açık ısıtıcı olarak kullanılabilir. Tüm ısıtma elemanlarının temeli kabul edilen türdür.
Fişek Rezistans: Yüksek Wattlı modellerdir. Elektrikli ısıtma gerekli olan küçük alanlarda ve kalıplarda yüksek wattları sayesinde güçlü ısıtma oluşturabilirler. Özellikle ağır şartları olan çalışma koşullarında dahi yüksek performanslı ısıtma sağlayabilirler.
Kelepçe Rezistans: Yüksek ısısı olan çalışma alanlarında etkili çözümler sunan rezistans ürünlerdir. Çok farklı çalışma alanlarında kullanılabilir. Kullanım amacına bağlı olarak 800 dereceye kadar dayanıklılık gösterebilirler.
Serpantinli Rezistans: Kullanım amacına göre 1 ya da 2 ayrı alaşımdan meydana gelen, uygun direnç telleri kullanılarak tasarlanmış silindir şeklinde sarmal olan rezistanslardır. Genel olarak seramik ve vakumla şekillendirilmiş fiber ısıtma elemanlarında kullanılmaktadır. İletken görevi gören bir yapıya sahiptir.
Rezistans modelleri yukarıda sayılanlar dışında çoğaltılabilir. Çok farklı kullanım alanları ve amaçları olduğu için ısıtma sistemleri başta olmak üzere yoğun olarak tercih edilirler.